Sådan fjerner du flåter fra din hund eller kat

Her finder du alle relevante informationer om at fjerne flåter på dyr som hund og kat.

Hvis du vil vide mere generelt om flåter, så besøg vores forside her.

Hvis du vil vide hvordan du fjerner flåter fra mennesker, så skal du læse denne underside.

Køb produkter mod flåter til hund og kat

Flåtspray

Behandling af lopper, lus og flåter på hunde og katte

Tic-off kosttilskud

Beskytter mod flåtbid til hunde og katte

Midler til hunde

Oversigt over produkter mod flåtbid til hunde

Midler til katte

Oversigt over produkter mod flåtbid til katte

​Har du en hund eller en kat, så har du nok oplevet, at den er blevet angrebet af en flåt. Flåter findes stort set overalt i naturen, så det kan være svært at undgå, at dit kæledyr bliver bidt af sådan en. Det gør ikke ondt på dit dyr at blive bidt af en flåt. Der er bare det særlige ved en flåt, at den kan være bærer af en sygdom (borrelia), som den kan overføre til andre dyr eller mennesker.

Derfor er det vigtigt, at du finder og fjerner flåterne med det samme. Det kan godt være lidt af en opgave, for flåten bider sig godt fast i dyret helt inde ved huden. Den er derfor skjult af dyrets pels. Det er således ret almindeligt, at du først opdager flåten, når den er blevet større på grund af det blod, som den har suget fra hunden eller katten.

Herunder kan du få flere informationer om flåten, og du kan læse noget om, hvordan risikoen for flåtbid på dyr kan reduceres, og hvordan du bedst fjerner flåter fra din hund eller kat. Desuden kan du finde mere information om, hvilke symptomer på borrelia, som du skal være opmærksom på i forhold til dit kæledyr.

Hvad er en flåt?

En flåt er en lille mide, som i løbet af sin treårige livscyklus er nødt til at suge blod fra et andet dyr eller et menneske. Det gør den ved at sætte sig fast på et dyr eller et menneske, kravle et sted hen på kroppen, hvor der er lunt og gerne fugtigt – og så bide sig igennem huden for at kunne komme til at suge blod.

Her kan den så sidde og hygge sig i 3-4 dage, indtil den er mæt og tung. Herefter slipper den sit bytte og falder ned.

Flåten kan ikke flyve, så den må gå på sine otte ben, både når den skal bevæge sig hen på det sted, hvor den sidder og venter på, at der går et egnet offer forbi, og når den skal angribe.

Hvorfor kan flåtbid være farlige?

En flåt er ikke farlig i sig selv. Dens bid er heller ikke farligt. Når flåtbid på hunde eller katte eller andre dyr for den sags skyld alligevel kan være farlige, så skyldes det, at flåten kan have bidt et dyr tidligere, som var sygt. Det gælder for eksempel for sygdommen borrelia. Sygdommen borrelia, eller borreliose, kan risikere at udvikle sig til en meget alvorlig sygdom.

Den lille flåt kan være bærer af sygdommen, og den kan bringe sygdommen videre. En borrelia-infektion skal man altid tage meget alvorligt. Selv om sygdommen er ret sjælden, så er det vigtigt, at du tager dine forholdsregler for at undgå, at din kat eller hund bliver ramt af den.

Hvis en hund eller en kat får borrelia

Hvis en borrelia-bærende flåt bider en kat eller en hund, så kan bakterien angribe dyret. Smitten vil blive overført til dyret i løbet af 12-48 timer. Der kan vise sig symptomer efter ca. 2-18 uger. Du skal derfor holde øje med eventuelle symptomer i ret lang tid efter, at dit dyr er blevet bidt af en flåt.

Borrelia kan give forstyrrelser i dyrets nervesystem, og infektionen kan give forskellige symptomer som for eksempel:

  • Ekstrem træthed
  • Feber
  • Ømme led og muskler
  • Hævede lymfekirtler i nærheden af flåtbiddet
  • Lammelse i hovedet
  • Ændret adfærd

Det er altså nogle ret markante og alvorlige symptomer, som flåtens bid kan medføre. Søg straks dyrlæge, hvis din kat eller hund får nogle af disse symptomer.

Bliver infektionen ikke behandlet i tide, så kan den udvikle sig yderligere og angribe centralnervesystemet og give hjerteproblemer og epileptiske anfald.

Det positive ved den alvorlige tilstand er, at sygdommen kan helbredes med antibiotika, hvis der sættes ind i tide. Så tjek dit dyr igennem regelmæssigt for flåter.

Sådan kan flåtbid forebygges

Der findes nogle forskellige midler, der kan reducere risikoen for et flåtbid. Det kan for eksempel være en vaccine, der kan blokere borrelia-bakterien. Den er ret effektiv, men da det kun virker mod borrelia og ikke mod andre bakterier, som en flåt kan være bærer af, så er det stadig en god idé at supplere vaccinen med andre flåtmidler til hunde eller katte.

Der findes piller mod flåter, som også er ganske effektive. De virker sådan, at flåten bliver forgiftet og dør, hvis den bider hunden. Det sker, inden flåten kan nå at sprede en eventuel sygdom.

Midler mod flåter til katte og midler mod flåter til hunde skal altid gives efter dyrlægens retningslinjer.

Der findes også andre effektive midler, som kan forebygge flåtbid. Der kan for eksempel være et godt kosttilskud, som ud over at give dyret en smuk og sund pels, også kan få dyret til at være mindre attraktiv at sætte kæberne i for både lopper og flåter.

Du kan også få en spray, som kan reducere risikoen for angreb af blandt andet flåter. Den er smart og nem at bruge.

Find det forebyggende flåtmiddel, som passer bedst til dit kæledyr, så du reducerer risikoen ved at være ude i naturen.

Sådan fjerner du flåter fra din hund eller kat

Skulle uheldet være ude, og dit dyr er blevet bidt af en flåt, så er det en stor fordel, at du opdager det. Det skal gerne ske så hurtigt som muligt, at flåten bliver fjernet.

Du kan fjerne en flåt på flere måder. Du kan enten gøre det med neglene eller med et lille redskab. Det kan for eksempel være med en pincet eller en flåtfjerner, som er udviklet til formålet. Du skal ikke smøre noget på flåten, inden du går i gang med at fjerne den.

Du skal sørge for at få taget fat om flåten så langt nede mod biddet som muligt. Du skal trække flåten langsomt og kontrolleret ud. Så er chancen for at få så meget som muligt med af flåten størst.

Sprit hænder og redskab grundigt af både før og efter fjernelsen af flåten.

Efter du har fjernet flåten, kan der godt opstå lidt rødmen eller hævelse omkring bidstedet. Det forsvinder stille og roligt efter nogle dage. Hold øje med dyrets almene tilstand i en længere periode efter flåtbiddet. Symptomer på borrelia kan vise sig i efter op til 18 uger.

Er dit dyr blevet bidt af en flåt i lande, der ligger sydpå i forhold til Danmark, skal du være ekstra omhyggelig med at fjerne eventuelle flåter i tide. De kan være bærere af flere og mere alvorlige bakterier og sygdomme end borrelia.

Det er altid nemmere at forebygge end at helbrede. Det er derfor meget fornuftigt at behandle din hund eller din udekat med et forebyggende flåtmiddel.

Køb produkter mod flåter til hund og kat

Flåtspray

Behandling af lopper, lus og flåter på hunde og katte

Tic-off kosttilskud

Beskytter mod flåtbid til hunde og katte

Midler til hunde

Oversigt over produkter mod flåtbid til hunde

Midler til katte

Oversigt over produkter mod flåtbid til katte