Hvordan fjerner man en flåt?

Her finder du alle relevante informationer om at fjerne flåter på mennesker.

Hvis du vil vide mere generelt om flåter, så besøg vores forside her.

Hvis du vil vide hvordan du fjerner flåter fra dyr som hund og kat, så skal du læse denne underside.

Køb produkter mod flåter

Flåttang

Flåttang til at fjerne flåter og tæger

Flåtspray

Spray mod flåter

Flåtfjerner

Kort til at fjerne flåter

Brækjern

Brækjern til at fjerne flåter

De fleste har nok prøvet at blive bidt af en flåt. Den lille bidende og blodsugende mide er i sit tredje og sidste stadie af livet nødt til at suge noget blod fra et større dyr eller et menneske. En flåt kan ikke flyve, så den sætter sig typisk i højt græs, krat eller lignende for at vente på, at der går et passende offer forbi, som den kan kravle over på.

Du mærker ikke, at flåten invaderer dig, så derfor bør du altid tjekker dig selv og andre for flåter, når du kommer hjem fra en tur ud i det grønne. Det gælder nemlig om at få flåten fjernet så hurtigt som muligt. Gerne inden for det første 24 timer. Ellers kan du risikere, at flåten får overført sygdommen borrelia, eller borreliose til dig.

Her får du en oversigt over, hvordan de enkelte flåt-produkter fungerer, hvordan du bedst fjerner en flåt, hvad du skal være opmærksom på efter et flåtbid og hvordan du bedst undgår at blive bidt af en flåt.

Sådan kan du fjerne en flåt

Du har nok hørt om mange gamle husråd og mere eller mindre kreative måder at fjerne flåter på. Mange af dem er nogle skrøner, nogle af dem kan have den modsatte effekt end tilsigtet – og andre råd er ganske fornuftige.

Du kan fjerne en flåt på flere måder. Du kan selv bruge neglene, eller du kan anvende et lille redskab eller en spray, der er beregnet til formålet. Der findes diverse produkter, der er virkelig gode til at fjerne flåter med. Det kan for eksempel være: en flåttang, et flåtkort eller et lille brækjern.

Det er ikke farligt i sig selv at blive bidt af en flåt. For de fleste er det nok mere fornemmelsen af og bevidstheden om, at et lille dyr har bidt sig fast i din hud og er i gang med at suge blod fra dig, som virker frastødende.

Du mærker ikke rigtig noget til, at du bliver bidt. Det gør ikke ondt, men efter noget tid begynder det at klø – lidt ligesom et myggestik. Når flåten gerne skal fjernes, så er det mere for at undgå, at det udvikler sig til noget alvorligt, hvis du får overført sygdommen borrelia. Det sker heldigvis kun i ca. 2 % af alle flåtbid – men risikoen er der, og derfor bør du have fjernet flåten med det samme.

Uanset, om du bruger dine negle eller et redskab til at fjerne flåten med, så husk at spritte af, inden du går i gang. Til det formål kan du bruge enten en desinficerende serviet eller almindeligt håndsprit. Det skal du også bruge, når operationen er overstået.

I forhold til de enkelte produkter, så fungerer de således:

Flåttang

En flåttang fungerer i princippet som en pincet, som er bevægeligt inden i et rør. Det giver en meget kontrolleret udtrækning af flåten. Sæt tangen så langt ned på flåten, som den kan komme. Drej tangen lidt rundt, og træk flåten ud i et træk.

Køb en flåttang her

Flåtkort

Et flåtkort fungerer på den måde, at du skubber den lille rille i kortet helt tæt ind under flåten, inden du trækker den opad. Lidt ligesom du hiver et søm ud med rillen i en hammer.

Køb et flåtkort her

Brækjern

Et flåt-brækjern fungerer lige som et almindeligt brækjern. Det er bare mindre og passer nøjagtigt i størrelsen til den lille flåt. Tangen ligger godt i hånden, og flåten krænges nemt og sikkert ud.

For alle redskabernes vedkommende gælder det, at de er meget nemme at bruge, og at de er nemme at have med, når du er på tur.

De forskellige flåt-produkter er effektive, og de kan hjælpe dig til at få trukket flåten ud med det samme – eller lige så snart, du opdager det.

Køb et brækjern her

Hold øje med området omkring flåtbiddet

Efter du har fjernet en flåt, så bør du holde øje med området omkring biddet i op til en måned efter. Det bør du, for det er i den periode, der kan opstå tegn på, at du har fået en borrelia-infektion. Det viser sig typisk i form af et ringformet område omkring selve bidstedet. Det lidt mørkere område er afgrænset af en tydelig ring, og i midten af området kan huden være blegere.

Det er almindeligt, at selve bidstedet kan ses lidt ligesom et myggestik, eller der kan være et lidt mørkere område omkring det. Hvis området er større end ca. en tokrone, og hvis det bliver større, så er der grund til at reagere. Det er nemlig et tydeligt tegn på en borrelia-infektion.

Er du i tvivl om, hvorvidt området bliver større, så tegn evt. ringen op. Så bliver det meget tydeligt at se, om ringen vokser.

Borrelia, der opdages tidligt, er nemt at behandle med en skrap penicillinkur. Derfor bør du kontakte lægen, hvis du har tydelige tegn på borrelia eller mistanke om, at du kan have det. Penicillinet helbreder dig fuldstændigt i langt de fleste tilfælde.

Du kan læse meget mere om, hvilke sygdomme du kan risikere at få efter et flåtbid her. Flåtbid på mennesker er ret almindelige, en infektion rammer kun i omtrent 2 % af tilfældene, og mere alvorlige følger er meget sjældnere. Det er alligevel meget fornuftigt at tage sine forholdsregler.

Sådan undgår du at blive bidt af en flåt

Der er ingen metode, der er 100 % sikker i forhold til at undgå at blive bidt af en flåt. Det skulle da lige være at holde dig væk fra de områder, hvor flåter lever. Det vil sige alle steder, hvor der er græs eller andre planter, som flåter vil kunne sætte sig på lur i. Det er nok ikke realistisk helt at undgå det. Flåter lever på steder, hvor der er fugtigt, og det kan lige så godt være i en park eller en villahave som ude i en skov.

Det er højsæson for flåter i højsommeren, så du kan eventuelt undlade at gå i skoven, på engen eller lignende i den periode.

En anden forholdsregel, du kan tage, er, at du kan sørge for at have lange ærmer i din overdel, der slutter tæt til håndleddet og lange bukser med strømperne ud over åbningen ved fødderne på. Herved har du kun hovedet og hænderne frie. Det kan i hvert fald forhindre en del bid.

Flåter kan dog kravle ind ved halsen eller andre åbninger i tøjet og finde et godt lunt sted på kroppen at slå sig ned. Desuden kan det være ret varmt om sommeren at være så varmt klædt på.

En anden måde at holde flåter væk fra din krop er, at du kan bruge en flåtspray. Den kan du bruge direkte på huden eller på tøjet, og den virker i 2-3 timer. De æteriske olier, som er i sprayen, er ikke attraktive for flåterne, og derfor reducerer du risikoen for, at de vælger dig som offer, markant.

Sprayen bør dog ikke bruges til børn under 3 år.

I det hele taget er det ret fornuftigt at forsøge at reducere risikoen for at blive bidt af en flåt. Det kan du gøre på den ene eller den anden måde, eller du kan eventuelt kombinere nogle af metoderne. Skulle du alligevel være uheldig at blive bidt, så er det bare om at benytte dig af ovenstående metoder til at få dyret fjernet så hurtigt og så sikkert som muligt.

Køb produkter mod flåter

Flåttang

Flåttang til at fjerne flåter og tæger

Flåtspray

Spray mod flåter

Flåtfjerner

Kort til at fjerne flåter

Brækjern

Brækjern til at fjerne flåter